website statistics

ХРАНЕНЕ НА КУЧЕТО

Posted by admin 19/01/2023 0 Comment(s)

За да разберем коя е най-добрата диета за кучето, първо трябва да погледнем от кого е произлязло то: предшественикът на кучето е вълкът, който не е само хищник, но в определена степен консумира и растителна храна. След като вълкът убие плячка, той я изяжда напълно, с изключение на по-големите кости, голяма част от кожата  и част от стомашно-чревното съдържание.  Характерно и за кучето и за вълка е, че те поглъщат храната  бързо, без да я дъвчат  много добре. Това  не е проблем за тях тъй като стомахът им е с висока киселинност и обработването на храната става с физиологична лекота. В стомаха храната се обработва различно време в зависимост от видът й. Въглехидратната храна напуска по-бързо стомаха, а богатата на белтъци се задържа по-продължително време.

От това можем да извлечем поука как да храним кучето, така че то да остане здраво и щастливо. Въпреки това, ако човек пренебрегне основните му хранителни нужди при храненето, съществува риск от заболявания като диабет, рак, алергии, сърдечно-съдови, скелетни, кожни и ставни заболявания. Балансираната и съобразена с животното диета, служи за активно поддържане на здравето на любимия ви четириног приятел.

Кучетата могат да се хранят с домашна или промишлено произведена храна.

Важни неща, на които трябва да  обърнете внимание при избора на храна или приготвянето  на домашна такава за вашият любимец, е че всяко куче има извънредно различни темпове на растеж. Храненето играе ключова роля за развитието на костите и поддържането им през целия живот, затова е важно да се следят оптималните нива на калций, които осигуряват правилното развитие в зависимост от породата.

Кучетата са изключително подвижни  и това се дължи на силната им мускулатура, която е около 40-50% от телесната им маса  и за това протеинът е от жизнено важно значение за тях и по конкретно  протеин от животински произход.

Добрата храна има ключова роля и за поддържането на един от най- важните органи – кожата, която предпазва от нараняване и инфекции, контролира температурата и защитава  срещу редица вредни външни агенти.

При избора на домашно приготвената храна, е необходимо да не се употребяват подправки и да бъде разнообразна, за да има балансирано набавяне на необходимите за кучето хранителни вещества.

Въпреки  че тази храна  не съдържа промишлени добавки, подготовката й  изисква хранителни познания и време, за да се създаде диета, която е наистина балансирана по отношение на протеини, мазнини, въглехидрати, минерали, микроелементи и витамини. Ако решите сами да готвите за своя четириног приятел, първо трябва да прочетете съответната литература и след това да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар. Опитът показва, че собствениците на домашни любимци често използват едни и същи съставки отново и отново. Тук може да възникне едностранчивост и  така може да се създаде  дефицит или излишък на основни хранителни вещества. Препоръчително е да се изготви специален  план за дажба, тъй като в много случаи се наблюдава затлъстяване, водещо до редица здравословни проблеми.

Предимството при промишлено произведените храни е, че те осигуряват всички необходими хранителни вещества и енергия съобразно категорията на кучето, лесно се съхраняват, имат дълъг срок на годност, икономисват време и разходи на собственика.

Храносмиланeто на кучето е доста по различно  от това на човека. За това храненето трябва да с лесно смилаеми съставки, подобряващи усвояването и абсорбцията на храната.
Както при хората, така и при кучетата е важно в храната да присъстват  пребиотиците и пробиотиците. Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди – несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата - пробиотиците, които са различни от тези в човешката храносмилателна система.

Клинично е доказано, че пребиотиците и пробиотиците засилват силата на естествената защита, тъй като 65% от имунната система на кучето е съсредоточена в храносмилателния тракт.

При промишлено произведената храна е взето под внимaние и  денталната грижа за домашния любимец.
Последните проучвания показват, че след 3 годишна възраст, почти 85% от кучетата показват дентални и орални проблеми, което обикновено води до по-сериозни здравословни проблеми. Затова голяма част от производителите на готови гранулирани храни все повече наблягат в разработката и включването на добавки, помагащи устната хигиена и намаляване на зъбния камък при кучето.

Кучетата винаги трябва да променят диетата си бавно. За да направите това, смесете храната, с която сте свикнали (3/4), с новата (1/4). На всеки два-три дни увеличавате количеството на новата храна с 1/4 и намалявате обичайната храна със същото количество. Моля, обърнете внимание: висококачествената промишлено произведена храна  е с много хранителни вещества, тъй като се избягват ненужните материали за пълнеж. Следователно е възможно кучето ви да се насити по-бързо и да остави малко храна в купата, което от своя страна е много по-икономично и удобно за стопаните.

Leave a Comment