website statistics

ДА СИ ВЗЕМЕМ ЛИ КУЧЕ?

Posted by admin 18/01/2023 4 Comment(s)

Обикновено се случва така, че който веднъж е имал куче и е почувствал какво значи да имаш такъв приятел в къщи, той вече не може без него. Но трябва да се знае, че куче може да вземе само този който е готов на саможертви за него, този който много обича животните и желае тази обич да бъде взаимна. Защото няма друго животно, което да чувства любовта на човека така силно и да отговаря на това с взаимност, признателност, безгранична преданост и често с готовност да се пожертва за него.

Малко са децата, които не мечтаят да имат в къщи някакво животно, било то куче, котка, пойна птичка и дори хамстер. В своите представи обаче те често погрешно мислят, че с купеното или подареното животинче може да се играе като с някакъв неодушевен предмет - играчка. Много важно е добре да се знае и да се разбере от всяко дете и възрастен човек, който иска да притежава животно, че с това те поемат голяма отговорност.

Вземането на куче в къщи е най-лесното нещо, но не трябва да се забравя, че неговото правилно отглеждане, хранене и възпитание изискват много труд и време, за да бъде то верен, предан, здрав и мил приятел. Едно куче , което е живяло продължително време в семейството става част от него. То привиква да се съобразява с някой от навиците на членовете на семейството, но и те трябва да се съобразяват с желанията и нормите налагащи се от физиологичните изисквания за правилното му развитие и поведение.

Сдобивайки се  куче, всеки ще има възможност да изживее много неповторими радостни моменти, но трябва да изтърпи и някой не съвсем приятни неща, особено докато кучето е още бебе. Но за това ще стане дума по-нататък.

Преди да вземете куче, помислете и за това , какво ще стане с него, когато се налага да пътувате и отсъствате за дълго от дома без него.

 

КАКВА ПОРОДА КУЧЕ ДА ИЗБЕРЕМ

След като добре е обмислено всичко, за което говорихме до тук и вече сте решили че можете да вземете куче, сега остава още един важен въпрос - Каква порода куче да изберете?. Това е много важно и трябва да се съгласува с всички членове на семейството. Естествено е да изберете такава порода, която най-подхожда за вашите условия и която ви харесва най-много, а за да направите най-правилно избора си предварително трябва да се посъветвате със специалисти за всичко, което ви интересува по въпроса. След като сте се запознали с особеностите на някои породи, спрете се на тази от тях, която най-много ви харесва. От породите декоративни кучета, удобни за отглеждане в домашни условия най-подходящи са малките и средно големите- болонка, пекинез, японски хин, дакел, пудел, чихуа хуа, пинчер, йоркшир териер, скай териер, пумеран, шпиц, кокер шпаньол, джак ръсел, мопс, френски булдог и др. Всички животни от тези породи от много отдавна се отглеждат само при домашни условия и проявяват към стопаните си разбиране. Лесно свикват да пазят чистота в дома като извършват физиологичните си нужди на вън или на определено място. Но във всички случаи трябва да се знае, че голямото куче изисква по-големи грижи, а малкото по-малки.

За да бъдете улеснени още повече в избора си ще уточним и някой от характерните особености на различните породи кучета:

Териерите се чувстват по-добре в по-шумните домове. Болонки, чихуа хуа, японски хин и той териерът по-трудно понасят общуването с малки деца. Те са подходящи за по-възрастни хора. Шпаньолите, дакелите, йоркшир териерите силно се привързват към стопаните си и трудно понасят отсъствието им от дома. Добре се отнасят към децата търсят непрекъснато общуване и присъствие на човек и лесно се приучват към поддържане на хигиена.

Възрастта на собствениците също трябва да се има в предвид при избора на породата. За малките деца подходящи са кучета, които лесно се приспособяват към живота на семейството и когато играят с тях умеят да ги пазят. Възрастните хора когато решат да имат куче също трябва да преценят своите сили и възможностите си добре да се грижат за него.

4 Comment(s)

Kevin:
01/03/2023, 08:34:12 PM, www.buyfast.live
Reply

nice blog

Kevin:
Reply

Buy Real Twitch followers, ✅viewer and channel views for your channel! ✅We use the latest methods to safely provide your Twitch stream with live viewers and followers

Kevin:
Reply

Buy Audiomack followers & streams with the highest quality. 100% Trusted and full satisfaction Guarantee.

Kevin:
Reply

Thanks for your information sharing. your article gives us useful information, thank you for your work.

Leave a Comment