website statistics

УШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ОТИТ) ПРИ КУЧЕТО

Posted by admin 22/07/2023 0 Comment(s)

След носа, ухото е най-важният сетивен орган на кучето  много по-важен, отколкото при хората. Ето защо болестите трябва да се разпознават и лекуват навреме. Най-честите заболявания на кучешкото ухо са: хематом, чуждо тяло, възпаление на средното ухо, външен отит, ушни акари,

Malassezia отит, себаденит, тумори и др.

Проблемите с ушите не са необичайни при кучетата. Първото нещо, което забелязват собствениците на засегнатите кучета, обикновено е засиленото чесане на ушите им. С напредването на заболяването кучетата често поклащат глави, наблюдават се силно треперене и торбички в ушите,  плъзгане на главата по пода, а в напреднал стадий стопаните усещат неприятна миризма. Ако не се консултирате с ветеринарен лекар, може да възникне и накланяне на главата и свързаните с това нарушения на равновесието.

Ако горните симптоми са забележими, посещението при ветеринарен лекар е наложително. Неправилното лечение може да има сериозни последици за пациента. Например, ако препарати за почистване на уши са били използвани на куче с вече увредено тъпанче, това може да доведе до пълна загуба на слуха или дори до постоянни проблеми с равновесието.

Инфекцията на ухото - така нареченият отит - може да бъде предизвикана от различни причинители.

 Гъбички, паразити, чужди тела или тумори също могат да бъдат причина за отит.

Породите кучета с висящи уши обикновено са по-предразположени към ушни инфекции, тъй като клепналите уши не позволяват достатъчен обмен на въздух в ухото и влагата представлява идеална среда за размножаване на бактерии. Кучетата, които се къпят често и кучетата с тесен слухов канал също често са засегнати от отит.

В случай на отит е важно да се лекува не само самото възпаление, но преди всичко причината и следователно основният проблем.

1. Хематом - среща се по-често при породи кучета с клепнали уши. Причинява се от ушни инфекции или наранявания. Разтърсването и чесането разкъсват малките кръвоносни съдове в ушната мида, кръвта се събира между хрущялния слой и кожата на ухото. Ухото се подува, повърхността може да се натисне с пръст.

2. Чуждо тяло. Осил -  прониква през кожата или отворите на тялото (очи, уши). Ако осилът е проникнал в ухото, кучето клати глава, почесва ухото си или накланя глава, тъй като се дразни слуховия канал.Ако осилът остане в ухото твърде дълго, има риск тъпанчето да се увреди или да се развие кървава, гнойна инфекция.

3. Отит на средното ухо. Обикновено възниква в резултат на възпаление на външния слухов проход или след нараняване на тъпанчето. Кучетата се чешат, изпитват болка (чувствителни на допир), търкат главата си в земята, накланят глава.Ако инфекцията на средното ухо не се лекува, тя може да увреди вътрешното ухо или лицевите нерви. Това се проявява чрез сълзене на очите, болка при хранене, парализа на клепачите, треска, умора. Ако не се проведе лечение, това може да доведе до пълна загуба на слуха.

4. Външен отит.  Причини: тесен ушен канал (шар пей), прегънат ушен канал (английски булдог), много космат ушен канал (шнауцер, еърдейл териер, пудел ), тежки, висящи ушни миди (басет), прекомерно производство на себум (кокер шпаньол), водата остава в ухото след плуване, грешна грижа, паразити (кърлежи), алергии към полени, инфекция след рани от ухапвания, лайшманиоза, проблеми с щитовидната жлеза, автоимунни заболявания: лупус еритематозус, тумори (рядко), пролиферацията на дрожди или бактерии причинява болезнено, сърбящо подуване на ушния канал.

 Кучето постоянно чеше ушите си, търка ухото си в пода или непрекъснато клати глава или я държи на една страна, може да реагира чувствително на докосвания по главата. Възпаленото ухо може да боли. Кожата във външния ушен канал се лющи. Много засегнати кучета показват безпокойство, постоянно тичат нагоре-надолу, почти не си почиват. Някои кучета стават агресивни. Може да се появи загуба на апетит, треска и в напреднал стадий умора и изтощение. В началото на слуховия канал се забелязва кафяв, ронлив, миризлив секрет. Редовното почистване и грижа за ушите с медицински разтвори за изплакване е важно. Те поддържат естествената, киселинна среда и по този начин намаляват риска от заселване на ушни акари или микроби. Не използвайте дразнещи памучни тампони. Ветеринарите  ви показват как правилно да се грижите за ушите на вашето куче.

5. Ушни акари, това са паразити, които живеят в ушната мида и външния ушен канал на кучетата. Най-често срещаният акар е Otodectes cynotis, който се среща по целия свят. Предаването става чрез директен контакт, напр.  между  майка и кученца. Младите кучета често се заразяват с ушни акари.  Ушните акари се заселват в ушната мида и във външните ушни канали на кучето и се хранят с кожни клетки, кръв и тъканна течност. Ушните акари имат устни части, които увреждат кожата вътре в ухото на кучето, причинявайки възпаление. Кучето почесва ушите си, постоянно клати глава. Ухото е зачервено и подуто, във външния слухов проход се събират кафяво-черни корички. Тежки, не лекувани инвазии могат да доведат до разкъсване на тъпанчето и загуба на равновесие поради отит.

6. Malassezia отит се среща и при здрави кучета и други бозайници като част от естествената кожна флора. Това е дрождева гъбичка, която обикновено не е проблем. Ако имунната система е нарушена, те се размножават прекомерно и причиняват сърбеж.  Поради нарушение на баланса на флората в областта на външния слухов проход (напр. поради антибиотици, вода в слуховия канал, повишено производство на себум), Malassezia се размножава бързо. Разпознава се по драскотини в ушите, треперещи уши, окапване на козината, кафяв секрет в началото на ушния канал. Ухото мирише силно на мая. Могат да бъдат засегнати не само ушите, но и други части на тялото, като пространствата между пръстите на краката, меките области като под мишниците и др.

7. Себаденит- Възпалението разрушава мастните жлези в ушната мида и външния слухов канал. Причините са: косми във външния слухов канал, повишено производство на себум, растеж на бактерии поради липса на въздух. Кожата е удебелена и суха, образуват се люспи. Козината пада. Развива се гнойно възпаление с неприятна миризма. Мастните жлези са увеличени. Външният слухов канал е запушен с ушна кал,  наблюдават се клетъчни остатъци и възпалителни секрети. Ако възпалението не се лекува, ще се образуват церуминални тумори. Възпалението може да се разпространи до вътрешното ухо.

8. Тумори -  в ушния канал могат да доведат до резистентно на терапия възпаление, тъй като те променят средата в ухото и бактериите се размножават. Без лечение на тумора не може да се постигне излекуване. Туморите в кучешкия ушен канал имат предпазлива до неблагоприятна прогноза.

   

Leave a Comment