website statistics

Ухапвания от насекоми и комари при кучета - предотвратяване и лечение

Posted by admin 22/07/2023 0 Comment(s)

Ухапванията от насекоми при кучета не са необичайни. По принцип всяко куче може да бъде ухапано. Въпреки това младите любознателни кучета и кучетата, които обичат да гонят мухи, са особено изложени на риск . Те не правят разлика между хапещи и не хапещи насекоми.

Най-честите ухапвания от насекоми при кучета идват от комари, пчели или оси. По правило насекомите жилят само защото се чувстват застрашени.

Пчела: Пчелите жилят само веднъж, жилото остава в кожата.

Оса: Осите не са агресивни. Те хапят само когато се почувстват застрашени.

Стършел: Отровата на стършела е по-малко токсична от тази на пчелите или осите. Ужилването обаче е по-болезнено.

Земна пчела: Само женските земни пчели могат да жилят, но те рядко го правят. Те не губят жилото си.

Комари: Доста чести ухапания -  особено по по-малко окосмените части на тялото.

Най-честите ухапвания от комари са в области без косми като ушите и корема. Както при хората, ухапването от комар може да причини силен сърбеж, зачервяване и подуване при кучета. За да предпазите кучето от ужилване и заразяване, е добре да го обезпаразитявате редовно. В случай на ухапване има специални продукти, които облекчават сърбежа.

Все повече и повече тропически комари също колонизират в нашите региони, поради глобалното затопляне, засилената световна търговия и многото пътувания.

Особена опасност представлява тигровият комар , чието ухапване може да предизвика различни инфекции и заболявания, като дирофилариоза, която се причинява от кръгли червии, чийто лаври  пренася тигровият комар. Ако кучето е ухапано от заразен комар, ларвите, предадени от ухапването, се разпространяват  в тялото му в продължение на няколко месеца, преди да достигнат целевия си орган. През това време паразита преминава през няколко ларвни етапа. При кучета гнезди главно в големите кръвоносни съдове на сърцето и белите дробове. След като достигне до тях, той се установява в кръвоносните съдове и прераства в възрастен червей, като може да достигне дължина до 30 сантиметра. В най-лошия случай дирофилариозите, предавани от заразени комари, могат да причинят трайно увреждане на белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове на кучето, а това сериозно влошава качеството на живот на вашето куче.

Лечението на дирофилариоза е трудно и може да струва доста скъпо, за това превенцията е по-добрият подход. Ако обаче се случи инфекция, важно е да разпознаете болестта по-рано и кучето да бъде лекувано навреме

Ако кучето внезапно излае, ближе се или  се хапе енергично, може да е било ухапано от насекомо.

Проверете вашия домашен любимец за подуване и зачервяване . Най-лесният начин да идентифицирате подуването в областта на главата е да сравните двете й половини.

Ако кучето е ухапано по  лапата, има вероятност да се подуе крака и да накуцва при бягане. Многократното повдигане на лапата  също може да е индикация за ухапване от насекомо.

Ако насекомото ухапе устата, езика или гърлото, кучето може да се задави или задуши ако получи оток, ще диша тежко, може да кашля и да се лигави. В този случай трябва да се консултирате с ветеринарен лекар възможно най-скоро .

Ужилванията са особено опасни в областта на главата.

Ако все още има жило, забито в кожата на кучето, внимателно го отстранете с пинсета. Охладете мястото на ужилване с хладна, влажна кърпа или пакет с лед, увит в кърпа.

Можете да използвате следните домашни средства за облекчаване на подуването и успокояване на сърбежа:

Лук: Можете да натиснете половин глава лук върху мястото на ужилване с точката на рязане - това домашно лекарство често намалява отока.

Оцет: Намажете мястото на убождането с малко оцет.

Сода за хляб: Направете паста от сода за хляб и вода и нанесете върху мястото на убождането.

Лечебни билки: Нарежете магданоз, босилек и невен и внимателно ги увийте около мястото на ухапване.

Наблюдавайте внимателно кучето си и следете мястото на ухапване през следващите няколко дни.

При ужилване в областта на гърлото поставете компреси с лед от външната страна на ларинкса и областта на ларинкса.

Веднага го закарайте на ветеринар, защото има опасност от задушаване!

Това важи и ако кучето показва симптоми на задух, тогава може да е налице алергия. Ако кучето реагира алергично към токсина от насекомото, то може да изпадне в шок.

За да  предпазите от ухапвания кучето си проверявайте редовно купичките за храна и вода, избягвайте местата за гнездене на пчели, оси и стършели, избягвайте крайречни и блатисти райони, когато има нашествие от комари.

Leave a Comment