website statistics

Кучетата и змиите

Posted by admin 22/07/2023 0 Comment(s)

По нашите географски ширини се срещат отровни змии като усойници, пепелянки, аспиди и др. чиито ухапвания могат да бъдат опасни и дори фатални за кучетата. Ухапването от змия винаги е спешен ветеринарен случай - който изисква интензивни медицински грижи от ветеринарния лекар. Ухапването от змия обикновено е възможно от април до ноември.  През това време температурите са по-високи, така че змиите са по-активни. Ако видите змия по време на разходка, незабавно сложете кучето си на къса каишка. Не бива да се оставя да стигне до неконтролирано състояние.

Змиите в нашите райони са склонни да бъдат срамежливи и отбранителни. Ако имат възможност, те  бягат. Ето защо ние, хората, рядко забелязваме тези животни. Независимо дали са на каишка или когато тичат на свобода – кучетата тичат през тревата или през храстите. Някои кучета инстинктивно отскачат назад, когато срещнат змия. Не бива обаче да разчитате на това. Повечето кучета намират змиите за много интересни. Те искат любопитно да подушат животното и особено младите кучета се опитват да играят със змията.

Ако кучето е болно, слабо или малко, ухапването от змия може да представлява сериозна заплаха. Младите кучета се доближават до змия от любопитство и искат да я разгледат с носа или лапите си. Змиите са много бързи в топло време и хапят за секунди.

Когато кучетата са твърде заинтересовани и бързи, усойницата или пепелянката не виждат друга възможност, освен да отвърнат на удара и  хапят. Най-често змията  ухапва кучето по лапатa. При ровене може да има ухапвания и по муцуната или в областта на главата.

Само една хапка от змия не се разпознава директно. Частта от секундата, в която змията ухапва, остава почти незабелязана от собственика на кучето. В повечето случаи собствениците на кучета осъзнават късно, а понякога и твърде късно, че четириногият им приятел е бил ухапан. Кучето може да извика за кратко, но причината за писъка е неизвестна. Няколко минути по-късно кучето започва да куца или муцуната му се издува забележимо.

 Ето защо е още по-важно да се наблюдават външните обстоятелства на възможното ухапване от змия, последващите промени в поведението на кучето и развиващите се симптоми и, ако е необходимо, бързо да се изведат последствията.

Ако вашето куче е било ухапано от змия, то  се нуждае от спешна ветеринарна помощ, тъй като ухапването може да бъде фатално. Всяка минута наистина е от значение.

 Възможни са и късни последици. Във всеки случай е абсолютно наложително ветеринарно лечение.

Ефект от змийска отрова е разграждане на кръвта, хемолизини (атакуват червените кръвни клетки), компонентите на невротоксините могат да доведат до задух, сърдечни проблеми и парализа, агенти - разрушаващи тъканите.

В зависимост от дозата змийските отрови могат да бъдат изключително коварни и да унищожат жизненоважни вътрешни органи. Ако вашето куче проявява симптомите по-долу, посетете ветеринарен лекар спешно. Вашето куче ви вярва - действайте, преди да е станало твърде късно.

Поведение на кучето веднага след атаката може да е: крясък, болезнен лай, силен рев, изобщо рев, внезапно променено поведение на кучето, спиране на игра, кучето прекъсва текущата си дейност и неочаквано се връща при нас.

Симптомите на ухапване от змия при кучета включват:

На мястото на ухапването има две убождания .

Понякога от местата на ухапване капе кръв .

Ако змията не може да ухапе правилно, ще се вижда само една следа от пробиване.

Мястото на ухапване става синкаво.

В зависимост от количеството на отровата, отокът се появява в засегнатата област след няколко минути или след половин час.

Ако змията е инжектирала по-висока доза отрова или е ухапала кръвоносен съд, кучето ще стане апатично.

При докосване или движение кучето показва силна болка .

Ако кучето е ухапано по муцуната, устните ще се подуят и е възможно са се появи и задух. Ако кракът бъде ухапан от змия, кучето ще накуцва и кракът ще се подуе.

Ухапванията  по торса, врата или главата обикновено водят до много по-тежки симптоми от тези по крайниците.

Късните последици, които може да причини ухапването, зависят от от вида на змията, количеството на отровата и мястото на ухапване, размера и теглото на ухапаното куче (колкото по-малко е кучето, толкова по-голям е рискът, отколкото при същото количество освободена отрова при голямо куче), текущото състояние и възраст на кучето, място на ухапването (лапа, стъпало, муцуна, кръвоносен съд, артерия) - добре кръвоснабдените участъци от тялото значително ускоряват действието на отровата, особено ако е засегната артерия. Ако змията е инжектирала само малка доза отрова, симптомите може да не се появят два дни, а именно : обилно слюноотделяне, слабост, гадене и/или повръщане, нарушения на съзнанието, проблеми с ориентацията, треперете, повърхностно дишане, нарушения на равновесието, силна болка, циркулаторен колапс, сърдечни аритмии, състояние на шок, алергичен шок, спиране на дишането или парализа, сърдечен арест.

Как да реагирате правилно:

Първо - всяко движение трябва да бъде предотвратено, незабавно спрете всяка по-нататъшна физическа активност на кучето, успокойте го  и го завържете на каишка (някои кучета бягат шокирани). За да не може отровата да се разпространи в тялото, трябва да запазите спокойствието на вашия четириног приятел.

Проверете тялото за следи от ухапването.

При наличие на  оток охладете го с увити в плат кубчета лед или студена вода.

Ако кракът е ухапан от змия,  трябва да бъде обездвижен или шиниран.

В никакъв случай не трябва да манипулирате мястото на ухапване, тъй като това бързо ще разнесе отровата по цялото тяло. Връзването на част от тялото също е табу.

Ако състоянието на вашето куче се влоши, ще трябва да го поставите в легнало положение, да наблюдавате дишането му и веднага да го заведете на ветеринар, по възможност е най-правилно да го носите.

 Ако не се лекува, ухапването от змия може да означава мъчителна, бавна смърт за кучето.

На почивка, разходка или лов в рискови зони: винаги носете комплект за спешни случаи с кортизонови таблетки - съобразени с вашето собствено куче - предписани от ветеринарен лекар.

 

 

 

Leave a Comment