website statistics

Пъпна херния при кучетата

Posted by admin 22/07/2023 0 Comment(s)

Почти всички бозайници имат пъп, включително нашите домашни любимци. Единственото изключение са торбестите - кенгуруто, коалата и др. подобни. 

Пъпът е остатъкът от пъпната връв , която свързва ембриона и плацентата. В утробата той снабдява плода  с всичко необходимо, за да расте, чрез кръвоносните съдове, преминаващи в пъпната връв . При раждането тази връзка се прекъсва , оставяйки пъпа като белег. Намира се на средната линия по средата между основата на ребрата и таза.

При повечето животни пъпът е много малък и незабележим и е скрит от козината на корема. Ако се появи пъпна херния , тя веднага става видима .

 

Когато пъпът заздравее след раждането, мястото, където пъпните съдове влизат в тялото, обикновено се затваря. При някои кучета, обаче това не се случва и се наблюдава така неречената пъпна херния. Повечето пъпни хернии са генетични и са вродени . Пъпният отвор може да бъде генетично по-широк от нормалното и по този начин да благоприятства разтваряне, или може да не се затвори напълно в хода на растежа. Пъпна херния може да възникне и в резултат на пъпна травма (нараняване) и злополука.

Във всеки случай в коремната стена остава малък отвор , така нареченият херниален отвор, през който, ако е достатъчно голям, могат да преминават мазнини и части от  мрежата или дори червата. Мрежата е подвижна структура в корема, която придържа и покрива органите.

Ако откриете пъпна херния при вашето кученце, определено трябва да отидете на ветеринарен лекар . Заедно можете да обсъдите кое е най-добро за мъничето. Защото в зависимост от размера има няколко варианта, от чакане до операция .

Ако отворът е достатъчно голям, за да могат да преминат части от червата , е необходима операция . Има опасност за живота при заклещване на органите. Ветеринарите използват метод с който, преценяват тежестта на проблема. Първо се опипва кожата , след това мекото съдържание на т. нар. херниален сак и под коремната стена с отвора. Ако отворът е широк няколко милиметра , разтежението е безобидно и в повечето случаи не се изисква операция.

Въпреки това, ако се напипва отвор, широк пръст или два , съществува риск от заклещване от червата. Ако херниалният отвор е по-широк от два пръста , червата също ще пропаднат, но вече не могат да се заклещят. И в двата случая пъпната херния трябва да се затвори хирургично.

Най-доброто време за операция зависи от редица обстоятелства . Най-добре е да го обсъдите с вашия ветеринарен лекар. Операцията на пъпната херния често се извършва заедно с кастрация. Тъй като предразположението към пъпна херния се предава по наследство и не трябва да се позволява развъждането от засегнати животни. При прещипване на част от червата трябва да се извърши спешна операция.  Можете да разберете ако подутината изведнъж е станала твърда, подута, обезцветена или болезнена .

Преди да се извърши операция,  в по-леките случаи трябва да  се изчака поне до 8-та седмица след раждането на кученцето. Дотогава хернията често се стеснява или затваря.

Много малко кучета с пъпна херния страдат от дългосрочни последици. Но ги има. Рискът се увеличава, ако хернията е много голяма . Тогава може да се случи здравината на мускулатурата  да не е достатъчно стабилна след операцията и да се отвори отново в резултат на интензивно движение, затлъстяване, напреднала бременност, раждане или неправилно хранене. 

Пъпната херния може да бъде усложнена и не усложнена. При усложнена херния съдържанието на коремната кухина, излиза през отвора и е прещипана.

Не усложнената пъпна херния е свързана с меко подуване в областта на пъпа. Това подуване може да варира по размер и да се появява и изчезва. Иначе кучето изглежда здраво.

Симптомите, които могат да възникнат при усложнена пъпна херния, включват: болка и топлина, особено на мястото на подуване на пъпа, повръщане, загуба на апетит, депресия.

 

Ако по време на операцията на пъпната херния трябва да се отстрани парче от заклещено, вече некротизирало черво, възстановяването на засегнатото животно обикновено отнема много повече време. Полученият циркулаторен шок може дори да увреди други вътрешни органи. При една не усложнена операция трябва да зарасне само раната на пъпа, което обикновено отнема две до три седмици .

 

Освен споменатите по-горе основни причини за възникване на пъпна херния, има и други които са: начина на отглеждане, паразитна инвазия (причина за увеличените и подути коремчета, и извличането от паразитите на важни хранителни вещества от тялото на малкото), хранене (да не се преяжда), видът храна – нейната наситеност на макро и микро елементи и витамини. Това има пряка зависимост за здравината на мускулатурата, всички сухожилни връзки и  фасции.

Добрата диета на майката още през ембрионалния период е от голямо значение за развитието на здраво поколение. Богатата на елементи храна гарантира изграждането на здрава мускулатура, стабилна костна система, правилно функциониране на метаболизма и съответно бързо и лесно усвояване на всички вещества и елементи от новородените.

В България  вече има такава храна - „Алдагон – храна за дракони“. Препоръчвам ви я, тъй като тя е богата на чисти животински протеини,  с много висок процент чисто месо, витамини и минерали, подпомагаща здравето на вашето куче.

Leave a Comment