website statistics

Трихинелоза

Posted by admin 22/07/2023 0 Comment(s)

Трихинелозата е заболяване  причинено от паразити от род Trichinella от семейство Trichinellidae .
 Трихинелозата може да се появи на всички континенти, но най-често се среща в районите с умерен климат.
Хищниците са гостоприемници на няколко вида от рода Trichinella. Инфекциите възникват при кучета от trichinella spiralis , Trichinella nativa и Trichinella britovi се срещат при котки.
Трихинелите са ендемични в световен мащаб. Те се срещат като мускулни ларви при диви месоядни животни, кучета, котки и хора.
 Инвазията произхожда от капсулирани инфекциозни ларви, настанени в набраздения скелетен мускул на животните. Свинското месо е изходният продукт за повечето човешки зарази.
Ларвите могат да бъдат освободени по време на храносмилането при поглъщане на сурово или недостатъчно топлинно обработено месо . Следва колонизация на епитела в тънките черва и линеене, което води до полова зрялост. Ларвите (приблизително 1000 т.нар. vivipara "живораждащи"), които се отделят ежедневно от женските червеи, проникват в кръвоносните и лимфните съдове и по този начин достигат до набраздената скелетна мускулатура.
Паразитите обикновено не разрушават мускулните клетки . Вместо това, ларвите се капсулират от хиалинов и фибриларен материал. С течение на времето се развива калцираща гранулационна тъкан, която стабилизира капсулата и е отговорна за нейната типична овална, лимоновидна форма.
Естествени инфекции с Trichinella spp. обикновено са латентни или неоткрити при кучета и котки. Масовото заразяване при кученца или котенца води до стомашно-чревни симптоми като диария , понякога повръщане и т.н. през първата седмица.  
В по-късните етапи на инфекцията ларвите на Trichinella в мускулите могат да причинят миозит със свързани симптоми. За разлика от трихинелозата при хората, еозинофилия в кръвта не се среща при месоядни животни, дори при тежка инвазия.
В зависимост от броя на инкорпорираните ларви, клиничният ход на заболяването варира. По правило са необходими повече от две хиляди ларви за летален ход, но симптомите се появяват при брой от петдесет ларви.
Трихинелозата първоначално впечатлява със симптомите на хранително отравяне. Обикновено коремната болка с колики се появява в рамките на 24 часа, както и диария, гадене и повръщане .
Ларвите се разпръскват в тъканите между седмия и единадесетия ден след поглъщането на трихинелите и водят до конюнктивит, оток  и подуване на клепачите. В тази фаза са възможни и миалгия, треска до 41 градуса по Целзий и подуване на лимфните възли .
Като усложнения могат да ъзникнат менингит, енцефалит, пневмония, миокардит и тромбоза. 
Симптомите на острата форма на лаври отшумяват след четири до шест седмици. Ревматичните оплаквания могат да персистират, но е възможно и пълно излекуване.
Тъй като трихинелите и техните ларви рядко могат да бъдат открити в изпражненията и в периферната венозна кръв , диагнозата обикновено се потвърждава чрез мускулна биопсия с хистология .
Серумът показва повишаване на креатин фосфокиназата , миокиназата , лактат дехидрогеназата , IgE и еозинофилия .
Антителата могат да бъдат открити от третата седмица, но са възможни кръстосани реакции . За откриване е необходим 1 ml серум .
Всяка трихинелоза трябва да се докладва.
При експериментално заразени кучета и котки лечението с противопаразитен препарат драстично намалява броя на мускулните ларви.
За да се предотврати трихинелозата при месоядните животни, потенциално заразеното месо трябва да се готви по-дълго време  преди хранене.
А за да сте сигурни в безопасното, здравословно и  балансирано хранене на вашият четириног приятел ние от “Алдагон-храна за дракони” сме се погрижили за това. 

Leave a Comment