website statistics

Хипогликемия при кученца и малки породи кучета

Posted by admin 22/07/2023 0 Comment(s)

Ниската кръвна захар може да засегне много по - често малките кученца и малките породи кучета от колкото едрите възрастни, дори ако кученцето е здраво. Хипогликемия  е най - често срещана при възрастни домашни любимци с диабет. Захарта навлиза в клетките с помощта на твърде много инсулин и  причинява  хипогликемия.

Кученцата и малките породи кучета, които нямат диабет,  могат да развият ниска кръвна захар поради чревни паразити, които влияят на храносмилането. Много малки кученца, особено породи "играчки" като чихуахуа, померан и мини пинчер, са толкова малки, че почти нямат запаси от мазнини. Мазнините са гориво за тялото и когато не са достатъчни, нивата на кръвната захар спадат. Възрастните домашни любимци могат да компенсират тази разлика, ако черният им дроб повиши необходимата захар.

Незрелият черен дроб обаче не може да произвежда достатъчно захар, което причинява хипогликемията при младите кученца и малките породи.

Какви са симптомите на ниска кръвна захар?

Признаците за ниска кръвна захар могат да бъдат неясни. Важно е да се внимава, особено ако вашето кученце е малка порода, която е най -уязвима. Без достатъчно захар пулсът и дишането на кученцето ще се забавят, създавайки каскаден ефект на други симптоми.

Наблюдавайте за следните знаци: Кученцето изглежда слабо,  става сънливо, изглежда дезориентирано,

може да му излиза пяна от устата, очите му изглеждат „стъклени“ и не са фокусирани,  започва  да  трепери, главата му се накланя на една страна и  може да получи припадъци.

В случай, че животинката припадне без незабавно внимание и първа помощ може да умре. За щастие, ако забележите признаците в началото на процеса, ниската кръвна захар може да се лекува.

Ако забележите  симптомите от рано, незабавно приложете следните действия:

 1. При всички симптоми, когато кръвната захар спадне, кученцата не могат да регулират телесната си температура. Важно е да държите кучето на топло, докато нивото на кръвната захар се повиши достатъчно, за да получи енергия. Увийте кученцето си в одеяло и го притиснете с бутилка с топла вода или подгряваща подложка. Това също може да забави ефектите на шока.

2. Ако кучето е в съзнание, намазвате с  пръст вътрешната страна на устните и венците на кучето с мед.

Той се абсорбира директно през лигавиците на  устата на кученцето и се прехвърля в кръвния поток.

След което веднага закарвате любимеца си на ветеринар.

Предотвратете ниската кръвна захар

Ако вашето кученце има хипогликемия, знайте да внимавате за признаци на ниска кръвна захар в бъдеще. Можете също да предприемете стъпки, за да избегнете проблема, особено ако вашето кученце е домашен любимец с висок риск. Планирайте няколко хранения на ден. Възрастните малки породи  и малките кученца имат проблеми с набавянето на достатъчно храна на едно място. Най-добре е малко хранене няколко пъти на ден, което ще помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар.

Постоянно поставяйте суха храна в пъзел играчка за периодични закуски. Можете също да измерите това количество и да регулирате колко кученцето получава. Това ще помогне за предотвратяване на затлъстяването при кученцата, но ще поддържа нивата на кръвната захар здрави.

Повечето възрастни кучета нямат проблеми с хипогликемията. Въпреки това, твърде интезивните  игри  и бягането без почивка може да доведе до понижаване на кръвната захар дори при възрастни големи породи, които не са кучета играчки. От стопаните зависи да останат бдителни и да гарантират, че кученцето и зрялото куче се хранят правилно и поддържат здравословни хранителни навици.

 

"Кучетата не са целият ни живот, но го изпълват изцяло". - Роджър Карас

Leave a Comment