website statistics

За чернодробно здраве и разкошна козина. Метионинът – важен за здравето на кучето.

Posted by admin 07/03/2023 0 Comment(s)

Метионинът е основен градивен елемент за телесния протеин при кучетата и трябва да се доставя на животните с храната, тъй като не може да се синтезира в организма.

 Той поема задачи в тялото като компонент на ензими и пептиди. Аминокиселините цистеин и цистин могат да се образуват в тялото на кучето само от метионин. Той е една от сяросъдържащите аминокиселини и действа като т. нар. донор на метилова група в метаболизма. В тази функция има тясна връзка с витаминът холин . Метионинът е от особено важно значение в диетата на кучето, тъй като протеинът в козината  има особено високо съдържание на тази аминокиселина. 

Метионинът е не само важен протеинов градивен елемент, но също така участва в множество метаболитни процеси. Снабдява тялото със сяра и повишава рН стойността на урината, което затруднява заселването на бактериите в пикочния мехур.

Намира се главно в свинския черен дроб, сьомгата, говеждото месо и пилешките гърди.

Метионинът подпомага метаболизма на организма и улеснява неговата детоксикация. Сярата, съдържаща се в него, действа като антиоксидант, който предпазва клетките от негативните ефекти на свободните радикали. Твърде малко сяра в тялото може да доведе до проблеми със ставите, увреждане на тъканите и също така да възпрепятства заздравяването на рани.

Сярата в метионина предлага редица ползи за здравето, които могат да бъдат получени от редовен прием на тази аминокиселина. Основните ползи от приема на метионин включват: грижа за кожата, ноктите и козината, укрепване на ставния хрущял, облекчаване на ревматични болки, защитава клетките от замърсяване, подпомагане на процеса на детоксикация, забавяне процеса на стареене, по-добра усвояемост на други хранителни вещества, напр. селен и цинк, подпомага елиминирането на тежки метали от тялото, намалява омазняването на  черения дроб.

Дефицитът на метионин може да наруши протеиновия синтез, което от своя страна може да допринесе за по-слабо възстановяване след тренировки и по-бавен мускулен растеж .

Ниските нива на метионин в тялото могат да доведат до влошаване на състоянието на кожата (екземи, дерматити), оредяване на козината и влошаване на състоянието й, сухи и чупливи нокти, нарушаване на метаболизма.

В отделни видове храни,  съдържанието на метионин често не е достатъчно за снабдяване, базирано на нуждите на кучешкият организъм. Следователно, те се допълват с чист DL-метионин, който се получава чрез химичен синтез, или метионин хидрокси аналог, прекурсор на метионин. 

Това за някои производители на храни,  е фактор, който играе икономическа роля, тъй като хранителната стойност на храната се повишава дори от добавени малки количества метионин.

Гарнулираната храната за кучета  Aldagon Adult Max на  „Алдагон-храна за дракони“ е обогатена с необходимото допълнително количество чист метионин от  свински черен дроб, което създава безкомпромисното качество на високоенергийна, балансирана и здравословна храна.

 

Leave a Comment