website statistics

КОЖНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КУЧЕТАТА

Posted by admin 19/01/2023 0 Comment(s)

Често кучета страдат от мъчителен сърбеж, възпаление на кожата, сърбеж в ушите или екзема. Кожата на вашето куче е сложен орган, който изпълнява множество жизненоважни функции и е чувствителен към атаки от външния свят. В повечето случаи обаче кожата е алармено устройство за здравословни проблеми, които се случват вътре в тялото. Ето как могат  те да се появят при кучета, как можете да ги разпознаете - и какви опции има, за да подпомогнете благосъстоянието на вашият любимец и да го предпазите от кожни проблеми в бъдеще.

Забележка: Тук давам само препоръки за поддържащи мерки при кожни проблеми. Посещението при ветеринар е от съществено значение за изясняване на диагнозата и терапията на вашето куче!

Защо здравата кожа е толкова важна?

Кожата е не само най-големият орган на тялото, но и изпълнява много жизненоважни функции. Като филтър между тялото на вашето куче и външния свят, тя го предпазва от външни влияния, регулира телесната температура и участва в метаболизма.

Кожата се състои от общо три клетъчни слоя, всеки от които има важни функции:

Външен слой (епидермис), се състои от няколко слоя рогови клетки и по този начин образува защитна бариера срещу нахлуване на микроби и други вредни външни влияния.

Среден слой (дерма), се състои главно от съединителна тъкан, себумни жлези и кръвоносни съдове. Той снабдява епидермиса с кислород и хранителни вещества. Себумът от себумните жлези образува мазен филм на повърхността на кожата, за да я поддържа еластична и да я предпазва от външни влияния.

Вътрешен слой  (подкожието), се състои от мастна тъкан и кръвоносни съдове. Той служи на вашето куче като запас от енергия и го затопля при ниски температури. Тъй като тъканта в подкожната тъкан може да съхранява големи количества вода, тя предотвратява загубата на вода в тялото.

Какви са кожните заболявания при кучетата?

Знаете ли поговорката: Кожата е огледалото на здравето? Това, което се отнася за нас, хората, се отнася и за нашите любими четириноги приятели. Така че, ако вашият любимец се чеше често, има зачервена или лющеща се кожа, или страда от обилно опадане на козината, препоръчвам ви преглед при ветеринар. Тези симптоми могат да бъдат причинени от едно от многобройните кожни заболявания, които при кучета включват: Алергии (те са причинени главно от влиянието на околната среда, ухапвания от бълхи или непоносимост към храна), Хормонални проблеми, Хистаминоза,  Автоимунни заболявания, Гъбични заболявания, Бактериални инфекции, Тумори, Заразяването с паразити като  тревни акари, бълхи, кърлежи или въшки.

Какви са типичните симптоми на кожни проблеми?

Тъй като кожата на вашето куче е покрита с козина, може да не откриете веднага възможно заболяване. Поради това препоръчвам да преглеждате редовно козината на любимеца си - в най-добрия случай ежедневно и да следите за необичайни промени.

Най-честите симптоми на кожни заболявания при кучета включват: Възпаление на кожата (кожата е зачервена, подута и топла на допир), Суха  лющеща кожа, Удебеляване на кожата, Екзема, Сърбеж в ушите, Често надраскване и гризане на определени части на тялото,  Опадане или изтъняване на козината, Кървави или мокрещи рани.

Много кожни раздразнения  причиняват силен сърбеж и засегнатите кучета се опитват да го облекчат чрез чести драскотини, триене или търкаляне. Постоянното триене обаче създава още повече стрес върху кожата. Това от своя страна увеличава риска от инфекция, тъй като вредните микроорганизми могат сравнително лесно да проникнат в открити натъртени места или рани.

Как могат да се появят кожни заболявания при кучета?

Кожните проблеми като сърбеж, възпаление, обриви или екзема могат да имат много различни причини. В много случаи обривът при кучета се причинява от бактериална или гъбична инфекция на кожата. Освен това алергиите или заразяването с паразити също могат да предизвикат кожни проблеми. Често кожните проблеми вървят ръка за ръка  и с нарушения в стомаха и червата.

Повечето кожни заболявания при кучета са свързани с нарушения на стомашно-чревната система. Ако чревната флора е в дисбаланс поради недохранване, лекарства или токсини от околната среда (например, патогенните бактерии могат да се размножават в червата и да образуват газове и вътрешни токсини).

Като честа последица от това, чревната стена става пропусклива (синдром на „пропускливи черва“). В този случай е лесно вредните вещества като отрови, газове, киселини или радикали да проникнат в кръвта и лимфната система от червата. В резултат на това кръвта обикновено се замърсява и кислородът и хранителните вещества в кожата се блокират. Ако кожата изсъхне, се появяват пукнатини, в които микроби и гъбички могат да се натрупват и по този начин да предизвикат сърбеж и възпаление.

Освен това увреждането на кръвообращението често предизвиква защитни реакции в имунната система. Тя започва да произвежда повече хистамини (защитни хормони) и да се бори срещу всички възможни вещества в тялото. Тъй като нарушенията произхождат от стомашно-чревната система, излишъкът от хистамини не може да бъде отделен в достатъчна степен с изпражненията и урината - и вместо това се детоксикира чрез белите дробове или кожата. Хистамините изсъхват, дразнят нервите и образуват сериозни възпаления. Това от своя страна обяснява защо могат да възникнат заболявания като алергии или дори автоимунни заболявания.

Защо много млади кучета вече имат кожни проблеми?

Въпросът защо все повече кученца е добре  да бъдат консултирани от специалист, поради сърбеж или възпаление на кожата е свързан с отслабена функция на лимфоцитите. Те принадлежат към белите кръвни клетки и са важна част от естествено придобитата имунна система. Образуването на лимфоцити за здравословен метаболизъм на кожата обикновено се извършва през първите няколко седмици от живота на кучето. Точно това е периода, в   който не трябва да се допускат грешки при храненето, които отслабват стомашно-чревната и имунната система, и в частност не могат да развият  здрава и защитима кожа. Това от своя страна поставя основата за по-късни кожни проблеми, свързани с нарушения в чревната флора.

Здравото черво често е най-добрата профилактика срещу кожни проблеми.

Разбира се, има редица кожни заболявания при кучета, които очевидно имат външна причина - например заразяване с (тревни) акари или гъбички. Досадните паразити като тревни акари рядко или никога не се заселват върху здрави кучета с активна стомашно-чревна система, тъй като те имат здрава и устойчива кожа.

Заключение: При здравословно чревно хранене вие ​​подкрепяте кучето си в развитието на силна храносмилателна система и  непокътната имунна защита. По този начин се наслаждавате спокойно на времето прекарано с вашият четириног приятел сред природата,  без излишен стрес за здравето му.

 

Leave a Comment